• Русский
  • Українська

Протоієрей Валентин Свенцицький: «Діалог з духівником про чернецтво» (Частина IV)

Частина ІІІ

Невідомий. Але знову запитаю тебе: отже, всі повинні бути ченцями?

Духівник. Ні, не всі.

Невідомий. Чому?

Духівник. По-перше, тому що шлях чернечий — оскільки чернецтво від світу пішло за кам'яну огорожу — неодмінна дорога безшлюбних. А ти знаєш, що безшлюбність не є загальнообов'язкова стезя спасіння, а лише для тих, хто може його вміщати. По-друге, тому що войовнича Церква має особливі завдання у миру. І як на війні не всі повинно битися у фортецях, хоча вони і вважаються головними твердинями, так і войовнича Церква перемагає світ не лише монастирським подвигом, але і суспільним служінням. Кому що дано. Одні повинні охороняти фортецю, інші битися у відкритому полі. Одних Господь закликає в пустелю, і вони проходять дорогу спасіння в умовах відокремленого монастирського життя, інших закликає до служіння тим же вищим ідеалам Боговдосконалення і до боротьби з тими ж внутрішніми перешкодами, але вже в інших умовах, в інших зовнішніх формах, не в монастирському, а в мирському житті.

Невідомий. Так, це ясно. Але постає питання про майбутнє. Монастир явно прийшов до занепаду і, можна сказати, навіть до знищення. І якщо знищилося найсильніше, то, що ти називаєш твердинею Церкви, чи не вочевидь, що повинне знищитися менш сильне, тобто мирська Церква? Але як це може бути попущене Богом?

Духівник. Зовнішня відома нам форма монастирського життя, можливо, і буде знищена зовнішньою історичною системою, але чернецтво не буде знищене ніколи. У вражаючих, істинно пророчих словах розкриває долі чернецтва св. Антоній Великий. Він говорить: «Прийде час, возлюблені діти мої, коли ченці залишать пустелі і побіжать замість них в багаті міста, де замість цих пустинних печер і темних келій спорудять горді будівлі, що можуть сперечатися з палатами царів, замість убогості зросте любов до збирання багатств, смирення заміниться гордістю; багато хто гордитиметься знанням, але голим, чужим до справ, відповідних знанню; любов охолоне, замість стриманості умножиться обжерливість, і дуже багато хто з них піклуватиметься про розкішні страви не менше самих мирян, від яких ченці нічим іншим відрізнятися не будуть, як одежею і каптуром: і незважаючи на те, що житимуть серед світу, називатимуть себе самітниками (чернець — власне самітник). Притому вони будуть звеличуватися, кажучи: „я Павлов“, „я Аполлосов“ (1 Кор. 1, 12), як би вся сила їх чернецтва полягала в гідності їх попередників: вони будуть величатися отцями своїми, як іудеї батьком своїм Аврамом. Але будуть в той же час і такі, які виявляться набагато кращими і досконалішими за нас; бо щасливіше той, хто міг переступити і не переступив, і зло сотворити і не сотворив, ніж той, хто тягнувся до добра масою ревнителів, що прагнули до того...»

Невідомий. Як же тобі уявляється майбутнє цього нового чернецтва?

Духівник. Абсолютно ясно, що св. Антоній розуміє тут чернецтво у миру. Воно не буде зовні захищене від мирських спокус, як захищене було в колишньому монастирі. Ці нові подвижники житимуть у миру, де вони «могли б переступити» і не переступлять, могли б «сотворити зло» і не сотворять. Тут розуміється не внутрішня спокуса і не внутрішнє здійснення зла, оскільки це внутрішнє падіння загрожувало ченцеві і в колишніх монастирях і пустелях, а св. Антоній в своїх пророчих словах протиставляє майбутніх ченців колишнім і говорить, що вони будуть щасливіше, тому що завдання їхнє буде важче. Вочевидь, йдеться про близькості і доступності спокус, легкості, з якою можна «переступити», піддатися їм, тому що вони тут же під руками, не за огорожею, а у миру, в якому житиме цей майбутній подвижник. І ясно далі, що це буде не гуртожиткове подвижництво, а одноосібне, тому що цією подвижницькою дорогою йтиме не «маса тих, що прагнуть» до порятунку, а окремі люди. Історія ніби завершить круг і знову прийде і до гонінь першого сторіччя, і до монастиря первинного християнства.

Ось що говориться про гоніння перед кінцем світу в слові Божому. Господь сказав своїм учням на горі Елеонській про прийдешню долю світу і християнства: «...повстане народ на народ, і царство на царство, і будуть голоди, мори і землетруси по місцях; все ж це — початок хвороб. Тоді віддаватимуть вас на муки і вбиватимуть вас; і ви будете зненавиджені всіма народами за ім'я Моє...» (Мф. 24, 7—9).

А св. Лука наводить такі слова Спасителя: «Віддані також будете і батьками, і братами, і родичами, і друзями, і деяких з вас уб'ють...» (Лк. 21, 16). Але гоніння, природно, зроблять неможливим зовнішній монастир і поставлять Церкву в умови первинного християнства. Але це буде Церква, що пройшла всю свою славну земну дорогу, в ній будуть всі духовні скарби, які придбала вона. Вона буде «монастирем у миру», як була Церква Апостольська, не тому, що відмовиться від всього, що надбане нею за дві тисячі років благодатною дією Святого Духа, а за своїм духовним станом і за своїм ставленням до світу.

Окремі люди як і раніше прийматимуть чернецтво, даючи обітницю безшлюбності і тим наче встановлюючи духовну спорідненість з великим минулим чернечого життя, але і ті, що прийняли постриг, і ті, що не прийняли його, а одружилися, — всі житимуть вже не в колишніх монастирях, а у миру, як жила первинна Церква.

Св. Іоанн Златоуст вказав одну з головних духовних основ для цього прийдешнього монастиря. У слові «Про журбу» він говорить: «Ми повинні шукати відшельництва не лише в яких-небудь місцях, але і в самому зволенні і перш за все інше — душу свою ввести в найнезаселенішу пустелю».

Ось ця внутрішня пустеля і буде основою монастиря у миру. Не ченці, а всі віруючі йтимуть в цю пустелю. Не ченці, а всі віруючі стануть на дорогу слухняності і духовного життя. Знову, як в Апостольський вік, Церква внутрішньо захистить від світу себе і протиставить себе йому. Постануть невидимі стіни, які міцніше, ніж кам'яні, і захистять святу Церкву від світу, що лежить у злі. Ці стіни спорудять молитва, пост, слухняність, безпристрасність, подвиг. Знову всі віруючі, як в древній Церкві, стануть творцями молитви Ісусової. Знову повернутися вони до постійного причащання Святих Таїн. Знову, як колись в Єрусалимі, «одностайно перебуватимуть разом» і відчуватимуть себе у миру, як в безводній пустелі. І нові подвижники перевершать давніх. І Церква сповниться, як і Церква Золотого століття, благодатними дарами Святого Духа. Ця повнота благодаті в давній Церкві була тому, що живі були люди, які самі споглядали Господа, і все було як би освячено недавньою Його присутністю серед людей. Церква майбутня буде виповнена повнотою цієї благодаті тому, що буде повна передчуттям другого славного пришестя Його і освячуватиметься близькістю Христа Прийдешнього.

Невідомий. Ти говориш так, як ніби це питання найближчих днів.

Духівник. Ні. Нам не дано знати часи і строки. Але монастир у миру вже твориться, це можуть не бачити лише сліпі.

Невідомий. Так. Твої останні слова з'ясували багато що. Точно відкрилася єдина великий шлях Церкви, яку пройшла вона від часів Апостольських до наших днів і який належить пройти від наших днів до останніх, теж ніби Апостольських часів. Але мої запитання, здається, ніколи не кінчаться, і я ніколи не вилікуюся від своїх сумнівів, які ти іменуєш вадою. І ось знову я повинен просити тебе відповісти мені на нове запитання і заспокоїти нові мої сумніви.

Духівник. Намагатимуся. Про що ж ти хочеш запитати мене?

Невідомий. У всьому, що ти говориш про стезю спасіння, про внутрішню боротьбу, аскетичні подвиги, про самозречення і відхід від світу і, нарешті, про відповідальність перед Богом, я бачу визнання «свободної волі». Але Церква вчить про Промисел Божий, про те, що все робиться волею Божою. Що волосина з голови людини не впаде без волі Отця, і я ніяк не можу примирити вчення про свободу волі з вченням про Божественний Промисел. Я боюся, що це питання виявиться нерозв'язаним. В усякому разі, я сам не можу вирішити його. Допоможи, якщо можеш.

Духівник. Добре. Наступного разу ми говоритимемо з тобою про Промисел і свободу волі.

Невідомий. І тоді у мене залишиться ще лише одне питання.

Духівник. Не забігатимемо вперед. Ти його скажеш свого часу.