• Русский
  • Українська

Протоієрей Валентин Свенцицький: «Діалог з духівником про чернецтво» (Частина III)

(Частина II)

Невідомий. Але чи можеш ти детальніше розповісти, що саме створив монастир в сенсі методів для досягнення духовних завдань?

Духівник. Молитва, піст і послух — це те, чим жило чернецтво. І якщо вся Церква створювала богослужбовий і пісний устав і укріплювала принципи послуху, то чернецтво створювало це переважно. Адже Церква і монастир — не є щось протилежне один одному або різне по суті. Монастир — певна частина земної Церкви, але, ведучи боротьбу з ворогом спасіння, і Церква у миру, і Церква в монастирі, кожна робила свою справу, вирішувала свої завдання в міру своїх сил.

Невідомий. Я б хотів, аби ти детальніше сказав мені про молитву, піст і послух.

Духівник. Добре. Почнемо з молитви. Молитися — це означає знаходитися в тому особливому внутрішньому стані, коли духовний початок в людині входить в таємниче і безпосереднє спілкування з Господом Богом і потойбічним невидимим світом. Стан цей можливий у всіх зовнішніх умовах. Але оскільки йому перешкоджає все мирське, то найліпшою умовою для молитви треба вважати усамітнення. Господь Ісус Христос Сам вказав цю молитовну стезю. Він і один залишався для молитви, йдучи від народу і від учнів. Залишався і з учнями своїми, усамітнюючись з ними від народу. За словами євангеліста Луки: «...Він йшов в пустинні місця і молився» (Лк. 5, 16). І євангеліст Марк каже: «Вранці, вставши дуже рано, вийшов і віддалився в пустинне місце і там молився» (Мк. 1, 35).

Євангеліст Лука говорить і про усамітнену молитву спільно з учнями: «Він молився у відокремленому місці й учні були з Ним». Усамітнене місце — це зовні сприятлива умова для молитви. Мирський шум заважає ззовні. Але є перешкоди внутрішні. Ніби внутрішній шум. Цей шум створюють в нас мирські прив'язаності і плотські пристрасті. Тому за основною справою чернецтва — молитвою — стоїть внутрішня невидима брань зі спокусами і пов'язані з цією боротьбою доброчесності: некористолюбство, самозречення, безпристрасність.

Чернецтво досвідчено проходило дорогу некористолюбства, самозречення і безпристрасності і досвідом створювало досконале молитовне життя. Все, що воно дало богослужбовому уставу, і все, що вилилося у форму «келійних правил», було не кабінетними вигадками, а результатом великих молитовних подвигів. Молитва виповнювала собою майже все життя монастиря. Вона створювала справжнє небо на землі. Чернець жив у храмі. І йшов звідтіль лише для тих або інших земних турбот, які ніс терпляче, як щось неминуче для людини, що вдягнулася в земну оболонку. Але виконання цих земних справ не могло розсіяти те, що наповнювало душу в храмі. Потреба «невпинно молитися» створила особливий вид молитовного подвигу: творіння молитви Ісусової: «Господи, Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного».

Ця молитва, що з'явилася в Церкві, за переказами, з часів Апостольських, яку творили раніше всі віруючі люди, стала згодом основою молитовного життя ченців. Молитовний устрій без цієї молитви зробився для монаха просто неможливим. Вона була у нього постійно і на вустах, і в розумі, і в серці. Вона супроводжувала його скрізь. Вона доповнювала молитву в Церкві, розм'якшуючи серце і роблячи його доступним для засвоєння богослужіння, вона замінювала йому храм, коли він йшов виконувати послух і повинен був займатися земними своїми справами. Вона жила з ним в його келії, відганяла тугу, саможаління, помисли. Вона збирала думку, що блукає і розсіяні відчуття, вона була найсильнішою зброєю в боротьбі з пристрастями, особливо при неминучих зіткненнях зі світом. Ісусова молитва давала можливість душі людській весь час відчувати себе перед очима Божими. Весь час в глибині серця відчувати розчулення від усвідомлення безмірного до нас милосердя Господа Ісуса Христа, що постраждав за наші гріхи, і засмучення про гріхи, і надію на порятунок. І все це як одне спільне відчуття, яке оселилося в серці, жило там постійно навіть тоді, коли не виголошувалися слова молитви, і захищало душу від скверни і спокус світу. Молитва, як і все в житті духовною, має свою стезю і свої рівні сходження. Не завжди з безумовною повнотою дається молитовний стан людині. І тут, як у моральному житті, багато залежить від зусиль самої людини, але головне і досконале — від милості Божої; від благодаті, як дару Духу Святого. У житті моральному кожен добрий вчинок є вже щось позитивне на дорозі вдосконалення, тому що за ними стоїть добра воля. І в житті молитовному кожне молитовне слово, хоч би і одними вустами вимолене, є вже молитовним діянням, тому що свідчить про бажання молитися. І монастир тому строго вимагав дотримання, хоч би зовнішнього, молитовного правила. Це не було вимогою «букви закону». У цьому була велика мудрість. Буква молитовного правила була необхідним рівнем, який неодмінно проходили й найбільші подвижники. Правилом було те, що вимагалося від усіх. Подальше сходження по внутрішніх рівнях молитовного вдосконалення надавалося Благодаті Божій і подвигам кожної окремої людини.

Отже, чернецтво, продовжуючи справу Спасителя, Його святих Апостолів і перших християн — подвигом і благодаттю Божою створило досконалу форму молитовного Уставу і, досвідчено пройшовши молитовну дорогу, навчало йти по ньому що всіх шукають порятунку.

Друга справа чернецтва — пост. Подвижники називають молитву і піст двома крилами, без яких не можна піднятися над мирським і пристрасним життям. Деякі з них вважали подвиг поста найвірнішим мірилом успішного проходження духовної дороги. Пост — це подвиг, який направлений на боротьбу з нашими пристрастями. За ним стоїть доброчесність безпристрасності. «Дай кров — і прийми Духа», — говорить Апостол, розуміючи під «кров'ю» усю скорботу подвижницької стезі. Під постом треба розуміти не лише стриманість в їжі, але сукупність всіх подвижницьких засобів в боротьбі з пристрастями. Перший і основний рівень його — утримання від певного виду їжі, її великої кількості і солодкості, а подальші рівні стосуються внутрішніх завдань: утримання взагалі від усякої скверни.

Церковний погляд на це висловлюється словами: «Постимо постом приємним благоугодним Господу. Справжній піст є злих відчуження, стриманість язика, люті відкладення, похоті відлучення, озвучення брехні і клятвопорушення — цього засудження піст істинний є і сприятливий». Перейти відразу до такого посту, переступивши перший рівень «пісного уставу», так само неможливо, як піднятися відразу ж до розумної молитви, не пройшовши перший рівень молитви усної. Це не абстрактне богословське твердження, а істина, встановлена подвижницьким досвідом, і всі слова про те, що «краще, ніж не їсти скоромного, — не злитися, не ображати, не заздрити» — пусті слова.

Духовне життя без посту неможливе. Ця істина, як і все в чернечому житті, — не абстрактно-богословська, а подвижницька, за яку заплачено кров'ю. Зовнішній устав не є досконалим постом. І тому не можна обмежитися ним, але внутрішні вищі завдання поста неможливі без дотримання зовнішнього пісного уставу.

І тут за Своєю людською природою Спаситель вказав прикладом Своїм значення посту, не споживаючи їжі протягом 40 днів в пустелі; і Апостоли молилися з постом, і застосовувала піст вся давня Церква. Чернецтво, продовжуючи справу Спасителя, Апостолів і перших християн, створило подвижницьким досвідом своїм досконалий пісний устав, як найкращий шлях у досягненні внутрішніх завдань безпристрасності. Тут молитва невіддільна від посту. І піст невіддільний від молитви.

Переходимо тепер до послуху. Це — головний фундамент чернецтва. По-чернецьки — послух вище посту і молитви. На ньому базується вся велика будова монастиря. Він проникає собою кожен рух чернечого життя, він — вища жадана доброчесність для кожного ченця. За послухом стоїть все — і молитва, і самозречення, і безпристрасність, і смирення, і подвиг. Недаремно святі отці називають послух «добровільним мучеництвом». І цю дорогу добровільного мучеництва проходить кожен чернець. Він відмовляється від своєї волі і вручає її ігуменові і духовному своєму наставникові. Він розпинає свою волю, своє самолюбство, свою гординю. Розум, бажання, почуття — все віддається в послух. Він — це не згода з авторитетною думкою і не підпорядкування з принципу — це внутрішня відмова від всякої самостійної дії. Відмова не тому, що «треба слухатися, хоча і не згоден», а тому, що не може бути жодної «незгоди», — бо я нічого не знаю, а все знає, що мені належить робити, духовний мій наставник.

Невідомий. Почекай. Але якщо духівник помиляється? Адже він не Бог. Невже треба виконувати явно помилкові або безглузді вимоги?

Духівник. Так. Подвижники говорять, що треба виконувати навіть такі вимоги, які можуть здаватися послушникові такими, що суперечать його спасінню. І це істина. Бо-де критика, незгода, — там є своє знання, своя воля, своє рішення, яке протиставляється знанню, волі і вирішенню старця, а справжній послушник нічого не знає, волі своєї не має і рішень у нього жодних нема.

Невідомий. А якщо старець вимагатиме протилежного вченню Церкви, якщо він відпадає від православ'я, теж треба слухатися?

Духівник. Зрозуміло, ні. Відпадання духівника — є смерть, а смертному не покоряються.

Невідомий. Але хіба помилкові вимоги по недосвідченості або гріховності духівника не можуть погубити послушника?

Духівник. Не можуть. Справжня слухняність все зробить рятівною для послушника. Помилки в духовному керівництві небезпечні для позбавлених справжньої слухняності, вони можуть заплутати і навіть згубити їх. Але послушник до кінця — поза небезпекою. Слухняність все покриє і все зробить на благо. Найнерозумніше і шкідливе перетворить на мудре і корисне. Бо слухняність — це смиріння, самозречення, неупередженість і любов. А ці доброчесності є завжди вірним шляхом спасіння. В послушнику, як у вогні, згорають всі мирські звички, самовпевненість, самоствердження, самозвеличуваня. Слухняність звільняє серце від того мирського свавілля, яке рабство пристрастей видає за свободу, і відкриває шлях до того дійсного стану свободи, який дається лише благодаттю Божою покірливим Його рабам. Без слухняності немає чернецтва. Воно проникає духом своїм весь чернечий уклад, весь устав і устрій чернечого життя. Без слухняності немає подвигу, і всі удавані достоїнства ченця — самообман. Самочиння зводить нанівець і молитву, і піст, і боротьбу з пристрастями і робить безплідним, навіть небезпечним подвиг. Там, де немає слухняності, — там починається духовна хвороба, мовою чернечою найменована спокусою. Подвиг без слухняності — це дорога до гордині, яка в єдиний час перетворює ні на що плоди довгих подвижницьких трудів. Монах — це перш за все послушник.

Апостоли були послушниками Спасителя. На слухняності Апостолів затверджувалася первинна Церква, і слухняністю, молитвою і постом — створений монастир. Слухняність, як молитва, пост і всяка доброчесність, — має свої рівні сходження, свій шлях розвитку. Не може людина відразу зробитися діячем розумної молитви і безпристрасним подвижником. Не може вона відразу досягти і вищих рівнів слухняності. Монастир навчає молитві, навчає посту, навчає слухняності. Він нічого не вимагає над силу і не ламає, а рятує душу. Ось що таке чернецтво. Це найбільш досконале створення християнства, а не його спотворення. Це — твердиня Церкви. Оплот від злих стихій світу. Золоте апостольське століття, дбайливо збережене в православних монастирях і перенесене неушкодженим через довгі століття світової історії.

Частина IV