• Русский
  • Українська

Протоієрей Валентин Свенцицький: «Діалог з духівником про чернецтво» (Частина II)

Частина I

Невідомий. Отже, усі мають бути ченцями?

Духівник. Ні. Про це я кажу далі. Але внутрішню боротьбу з плоттю повинен пережити кожен неодмінно. І чернецтво, де ця боротьба доведена до найбільшої напруги і досконалості, з найбільшою повнотою здійснює Євангельський ідеал, а не спотворює його.

Невідомий. Але чому ж тоді Христос не міг бути ченцем?

Духівник. Тому, що чернецтво — дорога. А Христос — досконала істина. Але по людству Христос і прикладом своїм показав цей шлях. Перед Своїм служінням людям Він пішов в пустелю і пробув там 40 днів. Він дав образ повного самозречення, відкинувши спокуси диявола, що пропонував Спасителеві особисту велич і владу над всім світом. Господь сказав йому: «Господові Богу твоєму покланяйся і Йому одному служи». Христос відкинув спокусу плоті, відкинувши спокуси диявола, що пропонував камені перетворити на хліби.

Невідомий. Але якщо Євангельське християнство збігається з чернечим аскетизмом — чому ж в християнстві основне почуття радості, а в чернецтві — почуття печалі?

Духівник. Про яку радість і про яку печаль говориш ти? Чернецтво, проповідуючи печаль, не зазіхає на благодатну християнську радість. І християнство, кажучи про радість, не заперечує чернечу печаль. Авва Ісайя дає ченцям заповідь бути сумними. А Апостол Павло говорить: «Завжди радійте!» Але той же Апостол у іншому місці говорить: «Печаль заради Бога дає незмінне покаяння до спасіння, а печаль мирська дає смерть». Не про мирську печаль, що проповідує смерть, говорить Єгипетський подвижник, а про печаль «ради Бога», тієї печалі про гріхи, яка постійно повинна засмучувати серце справжнього ченця. Але це не позбавляє його тієї радості, про яку говорить Апостол. Бо та радість — від віри в Христа воскреслого і від надії на свій порятунок.

Отже, в Євангелії вказуються перешкоди на дорозі морального вдосконалення, які повинен здолати християни. Ці перешкоди — мирські спокуси, особисте самоствердження і пристрасті. Здолати їх можна, покидаючи світ, самозреченням і умертвінням плоті. Але все це і складає сутність чернецтва. Таким чином, воно не спотворює, а здійснює християнське вчення.

Невідомий. Але ж в перші століття не було монастирів. Чому ж ці завдання неодмінно мають бути завданнями ченця, а не кожного християнина?

Духівник. Це зовсім інша питання і, щоб відповісти на нього, треба розглянути історію чернецтва з її внутрішнього боку.

Невідомий. Я дуже прошу тебе про це.

Духівник. У часи Апостольські монастирів в нашому значенні не було. Але чи отже це, що їх взагалі не було? Ні. Монастир був. Але він був у миру, і були ченці, хоча вони не носили чернечого одягу.

Невідомий. Що ти розумієш під цим?

Духівник. Всю первинну Церкву. Вся вона була не чим іншим, як монастирем у миру, а всі християни — ченцями в цьому монастирі.

Невідомий. І все-таки я тебе не розумію.

Духівник. Первинна Церква не захищала себе зовнішніми видимими стінами, але вона найрішучіше відділялася від світу. І всі християни ставили перед собою ті етичні завдання (зрозуміло, окрім безшлюбності), які згодом стали завданнями суто чернечими. Розгорни книгу Діянь і ти відразу побачиш цей монастир. Що було основною життєвою справою християн? Молитва. Вони жили молитовним життям. Жили для Бога і в Бозі. «Всі вони одностайно перебували в молитві і молінні з деякими жінками і Марією, Матір’ю Ісуса, і з братами Його» (Діян. 1, 14) — це було в Єрусалимі, в світлиці, де після Вознесіння Господа зібралися найближчі Його учні. Тут, помолившись, вони кинули жереб і вибрали Матвія Апостолом, замість відпалого Іуди, тут зійшов на них Дух Святий у вогненних язиках, тут отримали вони благодатні дари — і увійшли до постійного і реального молитовного спілкування з Богом. Ці перші дні в житті Церкви були днями постійної молитви. І коли община християн швидко розрослася до декількох тисяч осіб — це молитовне підґрунтя їх життя залишилася незмінним: «і вони постійно перебували в ученні Апостолів, в спілкуванні і преломленні хліба і в молитвах» (Діян. 2, 42).

Коли подальше зростання общини стало відволікати від молитви, оскільки з'явилися різні господарські турботи, були вибрані спеціальні для цього особи — диякони, аби Апостолам дати можливість «постійно» перебувати в молитві і служінні слова. Поглянь далі на життя цієї первинної Церкви Апостольського часу і ти ясно побачиш в ній ті самі риси, які тепер ми пов'язуємо з «монастирем». Їх внутрішнє життя було виконане благодаті й істинно Церковного єднання. І якщо застосовувати теперішні наші поняття — це був ідеальний монастир, не видимо, а внутрішньо споруджений у миру. «Всі ж віруючі були разом і мали все загальне (Діян. 2, 44). «В безлічі ж тих, що повірили було одне серце і одна душа; і ніхто нічого з маєтку свого не називав своїм, але все у них було загальне» (Діян. 4, 32).

Вони не йшли в пустелю. У них не було високих кам'яних стін, але жодні кам'яні стіни не могли так захистити від «світу» Святу Церкву, як це робило те внутрішнє ставлення до світського життя, яке було у перших християн. Духовна невидима огорожа цього монастиря була надійніша за всякі стіни, тому що вона ставила його поза світом не в значенні зовнішньої відособленості, а в сенсі тієї ясної відмінності благодатної природи Церкви, яку всі відчували, і злих стихій світу, про які говорить Апостол: «…хто хоче бути другом світу, той стає ворогом Богові» (Як. 4, 4).

Про те, як відособлено жила Церква, не змішуючись з мирським життям, хоча і перебувала в миру, видно з наступних слів Діянь: «Із сторонніх же ніхто не смів пристати до них…» (Діян. 5,13).

Вони проповідували світу Слово Боже, свідчили про Воскресіння Спасителя, несли всьому світу благу звістку про порятунок, і число віруючих зростало з кожним днем. «Народ благословляв їх». Але внутрішнє життя Церкви робилося доступним лише для тих, хто вже ставав вірним. Світ в своє життя вони не допускали. І це дотримувалося з щонайбільшою строгістю.

«Хто приходить до вас і не приносить цього вчення, того не приймайте в дім і не вітайте його» (2 Ін. 1, 10). Ці слова, що здаються жорстокими, були звернені до світу, і виголосив їх Апостол любові Іоанн! Але Церква все збільшувалася за своїм складом. У неї входили маси язичників. Помалу зменшувалася межа між Царством не від миру цього — святою Церквою і тим, що оточує це Царство мирським життям. Все більш і більш проникав в Церкву світський, далекий від християнства дух. Це починало обтяжувати найбільш сумлінних християн, що прагнули у всій повноті зберегти внутрішнє церковне життя Апостольського часу і рішуче не бажали змирщення Церкви. Ці сумлінні християни, носії істинного Духу Церкви, стали в ім'я чистоти християнського і церковного життя, розривати зовнішній зв'язок зі світом. Вони забирали від мирських спокус у своє усамітнення чистоту життя перших християн і були справжніми світочами християнства. Помалу таке прагнення до зовнішнього усамітнення від мирського життя поширювалося всюди, і Церква висунула проти натиску мирських стихій монастирі, як твердиню християнства, де чистота Апостольської Церкви захищалася зовнішнім розривом з мирським життям. Окремі подвижники йшли з цих монастирських гуртожитків, тому що гуртожиткові монастирі все ж жили в зіткненні зі світом, і в них неминуче проникав, хоча б частково, мирський дух. Це були пустинники, анахорети, стовпники, затворники — ті великі подвижники, які підносилися над загальним ланцюгом монастирських висот, як окремі недосяжні вершини.

Невідомий. Отже, Церква була лише в монастирі?

Духівник. Ні. Єдина Церква була в у миру, і в монастирі. Але монастир був самою непохитною для ворога твердинею її святості.

Невідомий. Але якщо монастир — це древня Апостольська Церква в її чистоті — звідки ж з'явилися «ігумени», «старці», «послушники», ці особливі монастирські устави, монастирські «правила», «п'ятисотниці», поклони, словом весь устрій монастирського життя? До чого все це? Адже обходився ж без цього «монастир у миру», як ти називаєш Апостольську Церкву.

Духівник. Йдучи від світу і почавши замкнуте, відособлене не лише внутрішньо, але і зовні, духовне життя, монастир не міг залишатися таким, як це було під час Апостолів. Було інше взаємовідношення зі світом, інакше протікала внутрішня боротьба, створювався абсолютно інший устрій життя. І монастир став створювати свої методи для досягнення духовних завдань, застосовно і до цих нових умов замкнутого церковного життя і до цього нового внутрішнього самопочуття людей, що порвали і зовнішній зв'язок із мирським життям. «Чернечий устав» — і богослужбовий, і пісний, і гуртожитковий, всі правила і весь уклад чернечого життя — все створено духовним досвідом, молитвою, подвигом. У монастирі все від внутрішнього життя, а не від розуму. У всьому віяння Духу благодаті Божої, яка рясно виповнювала вибраних Христових воїнів. Вони проходили дорогу християнського вдосконалення в цих нових умовах — і кожен залишав в скарбниці монастирського уставу свій дорогоцінний внесок.

Частина ІІІ