• Русский
  • Українська

Ігумен Сергій (Рибко): «Людина приходить в монастир трудитися над собою»

Игумен Сергий (Рыбко)

Ради чого людина залишає мир і все, що йому було близьке і дорого в нім, і йде в монастир, так різко змінюючи своє життя?

— Не завжди це буває різко: як правило, людина довго обмірковує цей крок. Це складне і важке рішення. Преподобний Іоанн Лествічник говорить, що є декілька причин, по яких людина приходить в святу обитель. Одна з них — це відчуття власної гріховності, коли людина розуміє, що у миру він не зможе врятуватися. Інша — бажання нагород, тобто людина надіється отримати нагороду від Бога. І третя причина, мабуть, найдосконаліша, коли людина вступає в монастир з любові до Бога: він по-іншому просто не може жити. Зустрівшись з чернецтвом, він настільки уражався красою духовного життя, що все інше вже стає безглуздим і нецікавим. І він, бажаючи присвятити себе Богові і молитовній роботі, вже не мислить собі ніякого іншого життя, як тільки в обителі, серед монастирської братії.

Наші близькі часто не розуміють, що таке чернецтво, або представляють його в якихось своїх образах, далеких від істинного. Як цим людям пояснити сенс чернецтва і чи стоїть це робити?

— Так, на жаль, люди, і навіть церковні, не завжди правильно розуміють і не завжди хочуть зрозуміти, що таке чернецтво, хоча більшість святих були ченцями. Чернецтво є таємниця, таємниця спілкування людської душі з Богом, таємниця духовної досконалості. Тому до кінця зрозуміти чернецтво може тільки чернець, частково — людина, яка якось причетна до нього: буває в обителі, спілкується з ченцями, має духівника-ченця. Щоб це зрозуміти, людина повинна мати на це розположення. І тому далеко не з кожним потрібно говорити про цю таємницю. Коли людина запитує і прагне щось взнати, можна спробувати відповісти на його питання, але я не зважився б давати просторову відповідь, а відправив би того, що цікавиться до священних писань. Принаймні, щоб він мав деяку теоретичну підготовку, а після цього з ним можна поговорити. Є інша дорога — поїхати в святу обитель, помолитися, поспілкуватися з ченцями, думаю, багато що відкриється.

Святі Отці пишуть про те, що людина, прийшовши в монастир, вносить туди свої пристрасті, мирський дух, і це може служити спокусою для тих, що оточують, порушувати духовну атмосферу монастиря. Як можна уникнути цього?

— Треба себе готувати до чернецтва, ще знаходячись у миру. Коли людина буде внутрішньо готова до вступу в обитель, тоді Господь Своїм Промислом неодмінно його туди приведе. Господь, як правило, ще здалеку призиває людину до чернечого життя, та часто не відразу є воля Божа вступити в обитель. Я чув від одного єпископа таку фразу: «Благословення є, а волі Божої поки немає». Т. е. старець, духівник благословив стати на дорогу чернецтва, але обставини складаються так, що Господь як би поки не допускає людину вступити в святу обитель.

У всьому потрібно дотримуватись поступовості, і в духовному житті особливо. Інакше, по-перше, людина, прийшовши в монастир неготовим, може розчаруватися, щось не так зрозуміти, зламатися і піти з обителі, не витримавши труднощів. А з іншого боку, прийшовши неготовим, він може своїм незрілим розумінням чернецтва, духовного життя спокушати братію, мішати ім. Те, що у миру не вважається гріхом, в монастирі недопустимо, наприклад вільна поведінка, яка у миру є нормою.

Як встати на дорогу чернечого життя, як підготувати себе до неї?

— Подвиг чернечий буває не від людини, а від Бога. Тому людині, яка хоче встати на дорогу чернечого життя, перш за все потрібно зрозуміти, чи є на це воля Божа. Багато хто хотів і хоче бути ченцем, але далеко не всім це благословляється. Святитель Ігнатій (Брянчанінов), єпископ Ставропольський, говорить, що самочинне чернецтво не є чернецтво, тому що без Божої волі, без Божого благословення людина не зможе піти по цій дорозі. Чернече життя таємниче, глибоке, але і дуже важке, і мало хто здатний бути справжнім ченцем.

(Відома безліч випадків, коли до якого-небудь старця приходили двоє дівчат, одна з яких хотіла піти в монастир, інша ж, навпаки, хотіла вийти заміж. І старець першу благословляв на сімейне життя, а другі говорив: «Ні, твоя дорога чернеча». Тому перш за все потрібно молитися, щоб Господь відкрив Свою волю.

Оскільки чернече життя не має бути самочинним, єдине, в чому, на думку афонських старців, для ченця допустимо проявити свою волю — в обранні духовного наставника. Підкорення має бути тільки добровільним, інакше до наставника не буде довіри. Із самого початку треба прагнути до того, щоб все було по благословенню. Як правило, людина, що тривалий час має тверде бажання чернецтва, їде до старця або до досвідченого духівника, щоб порадитися, відкрити бажання свого серця. І вже після цього, якщо отримає благословення, починає шукати обитель, в яку міг би вступити.) Сучасне чернече життя, звичайно, сильно відрізняється від того, що було в давнину, і практично всі молоді люди і дівчата, які бажають встати на дорогу ченця, загалом, не знають сучасного чернечого життя. Це я можу сказати як людина, що побувала в багатьох монастирях і вже не один рік носить чернечий одяг, хоча, напевно, негідно. Тому перш за все повинно свої книжні знання привести у відповідність з тим, що є насправді. Я б нікому не радив відразу приймати рішення йти в той або інший монастир. Краще поїздити, подивитися, поговорити з людьми, які так само шукають або які вже щось знайшли, і лише тоді приймати остаточне рішення, узявши при цьому благословення у духовно досвідченої людини, якій можна довіряти.

Та найголовніше — потрібно вивчити по святим отцям, «що є чернече життя і як на нього настроїтися». Я навмисно тут перефразовую назву однієї з книг свт. Феофана Затворника. Ця книга — зібрання листів до юної дівчини, яка згодом пішла в монастир. Перші листи звернені до людини, яка тільки починає своє духовне життя. Поступово їх адресат зріє, зростає під керівництвом свт. Феофана. У останніх листах святитель вже прямо готує цю дівчину до монастиря і благословляє на чернече життя. Дуже раджу прочитати цю книгу, як і творіння свт. Ігнатія (Брянчанінова), без знання яких, на думку прп. Варсонофія Оптінського, неможливо знати сучасне чернецтво, його дух і направлення.

Як бути людині, у якої виникають питання про чернецтво, та він розуміє свою непідготовленість? Читаючи повчання Святих Отців про чернецтво, така людина находить, що багато що він не в силах понести, і впадає в стан смутку.

— Якщо є серйозні питання, що стосуються чернечого життя, не треба соромитися їх задавати. Святитель Інокентій Московський на питання: «Чи треба причащатися, якщо вважаєш себе негідним?» — відповів, що ніхто ніколи не може бути цього гідний, проте потрібно готуватися і причащатися. Так, якщо виникає питання, потрібно знайти людину, до якої є довіра, і задати його. Дуже багато що може відкритися і прояснитися в процесі розмови. Підготовка до чернецтва має бути діяльною, мало просто читати книги. Не треба бути книжником, та в той же час книги читати необхідно. Треба обов'язково вивчати творіння Святих Отців, які для сучасного чернецтва є основним керівництвом: раніше були живі світильники віри і благочестя, нашому часу залишені одні Святі Отці.

Якщо в житіях древніх святих ми читаємо, що людина шукала духоносного старця, обійшла весь Афон або весь Синай і знайшла таку людину, то подвижники останнім часом більше шукали, як якийсь скарб, книги, вважаючи їх путівниками до спасіння. Наприклад, прп. Паїсій Величковський зрозумів, що старця він собі не знайде, і почав шукати і збирати книги Святих Отців, ретельно їх переписуючи. Причому навіть на Афоне він їх насилу находив.

Та одночасно з читанням книг потрібно пошукати духівника. Святитель Ігнатій говорить, що книгами потрібно керуватися при пораді з однодушним братом, тобто людини, яка допоможе правильно прочитати ці книги, зрозуміти і застосувати до свого життя. А то, що деколи читання древніх отців приводить до униння, це я знаю по собі: береш в руки книгу Іоанна Кассіана Римлянина, читаєш і бачиш, що ти настільки далекий від цього життя, настільки погряз в своїх гріхах і пристрастях, що нападає униння. Та це недобре, це легкодухість. Покаяння — це одне, а униння — це інше. Униння викриває нерадіння. Його треба проганяти, а над покаянням потрібно трудитися.

Сторінки